Kuinka luomme puheella turvallisuutta

Pian on taas Retoriikan kesäkoulun aika! Perjantaina opimme, kuinka voimme luoda puheella turvallisuutta – tuttuun tapaan Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

Turvallisuus on noussut viime vuosina keskeiseksi yhteiskunnalliseksi puheenaiheeksi. Kuinka puolustaa maata, kuinka taata yhteiskuntarauha, kuinka luoda hyvä ja yhteen hiileen puhaltava henki työpaikoilla ja koulussa? Esiin ovat ymmärrettävästi nousseet ns. kovat turvallisuusteemat, mutta turvallisuutta voidaan synnyttää monin keinoin. Yksi merkittävä keino on vaikuttava puhe. Tämän vuoden Retoriikan kesäkoulussa opimme tätä parhailta osaajilta.

Perjantaiaamu alkaa väkevästi, kun yleisön eteen astuu Withsecuren tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen. Hyppönen lukeutuu maailman tunnetuimpiin tietoturva-asiantuntijoihin. Hänen puheenvuorollaan on Retoriikan kesäkoulun historian ensimmäinen latinankielinen otsikko, Si Res Coniuncta Est, Vulnerabilis Est. Tämä on ns. Hyppösen laki: jos laite on älykäs, se on haavoittuva. Mitä tämä meille kaikille näinä aikoina merkitsee?

Sen jälkeen pääsemme kuulemaan Venäjä-tutkijoiden järeään sarjaan kuuluvaa Keir Gilesia. Giles on lontoolaisen Chatham House -laitoksen tutkija ja tunnettu kirjailija. Kustannusyhtiö Docendo on julkaissut hänen kaikki Venäjää koskevat kirjansa suomeksi. Puheenvuorossaan hän kertoo, miten valtio kaapataan disinformaation avulla.

Johtamisviestinnän kouluttaja Lilly Korpiola kertoo puheenvuorossaan, miten johtamisviestinnällä rakennetaan yksilöiden psykologista turvallisuutta, organisaatioiden resilienssiä ja kansakunnan henkistä kriisinkestävyyttä. Tässä ollaan seminaarin otsikon ytimessä: turvallisuuden rakentamista puheella.

Euroopan tunnetuimpiin puhekouluttajiin kuuluva John Zimmer antaa täsmäneuvoja siihen, kuinka yleisö kohdataan. Kuinka kuroa umpeen sitä eroa, joka on yleisön ja puhujan välissä? Kuinka päästä lähelle yleisöä ja luoda puhetilanteesta emotionaalisesti turvallinen? Yhdeksänkertaisena puhetaidon Euroopan mestarina Zimmer tietää, mistä hän puhuu.

Vuorovaikutuskouluttaja Totti Karpela työskenteli poliisina kaksi vuosikymmentä, joista ison osan poliisin erityistilanteiden neuvottelijana ja poliisikoululla konfliktinhallinnan tuntiopettajana. Hän on kouluttanut lukuisten organisaatioiden edustajia maltilliseen konfliktien ehkäisyyn. Nyt Karpela kertoo, mitä hän oppi poliisin erityistilanteiden neuvottelijana ja mitä hyötyä näistä opeista on meille.

Päivän päätteeksi Retoriikan kesäkoulun yleisön eteen astuu harvinainen parivaljakko: huippujohtaja ja hänen puheenkirjoittajansa. Hollantilainen amiraali Rob Bauer toimi vuosina 2021-2025 Naton sotilaskomitean puheenjohtajana, eli Naton korkeimpana sotilasjohtajana. Hänen puheenkirjoittajansa Eleonora Russell on saanut Bauerille kirjoittamistaan puheista kaksi Cicero-palkintoa, jotka ovat kyseisen ammattikunnan korkeimpia tunnustuksia. Retoriikan kesäkoulussa kuulemme, minkälaista puhujan ja puheenkirjoittajan yhteistyö huipputasolla on ja miten Nato pyrkii puheella ja vaikuttavalla viestinnällä ylläpitämään turvallisuutta ja vakautta.

Odotukset tihentyvät, kun perjantai lähestyy! Iso joukko johtajia, viestinnän ja edunvalvonnan ammattilaisia, yrittäjiä ja muita vaikuttavasta viestinnästä kiinnostuneita on tulossa jälleen kerran Retoriikan kesäkouluun. Odotettavissa onkin, että päivän aikana ei ainoastaan opita mahtavilta puhujilta vaan myös hedelmällisten kohtaamisten myötä toinen toisiltamme.

Nähdään Kesäkoulussa!

Kommentoi Ohjeet

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä. Kommentoijilta vaaditaan sähköpostiosoite.