Luke Harding

Tutkiva journalisti

Luke Harding on Guardian-lehden toimittaja ja tuottelias tietokirjailija. Hän on yksi maailman tunnetuimpia tutkivia journalisteja. Toimittajan työssään hän on raportoinut niin Delhistä, Berliinistä kuin Moskovastakin ja kirjoittanut juttuja Afghanistanin, Irakin, Libyan ja Syyrian sotatantereilta. Vuosina 2007-2011 Harding toimi Guardianin Moskovan toimiston johtajana, mutta isäntämaa Venäjä karkotti hänet helmikuussa 2011. Tapaus oli ensimmäinen laatuaan kylmän sodan jälkeen.

Moskovan vuodet ja siellä koettu ovat koulineet Hardingista Venäjä-tuntijan. Hänen uusin kirjansa Salajuoni (Into Kustannus 2017, engl. Collusion), selvittelee juurta jaksain Donald Trumpin vuosikymmeniä kestäneitä suhteita Venäjälle ja kytkee nämä havainnot USA:n presidentinvaaleihin.

Kirjassa syvennytään brittiläisen ex-agentti Christopher Steelen kuuluisaan raporttiin, josta paljastuu tietoja rahavirroista, kiinteistökaupoista, Miss Universum -kilpailusta, Venäjän mafiasta, rahanpesusta, tietomurroista ja vakoilusta.

Aiemmin Harding on kirjoittanut kirjoja myrkytetystä venäläisestä agentista Alexander Litvinenkosta, Edward Snowdenista ja kokemuksistaan Venäjän tiedustelupalvelujen painostuksesta.