Miten löytää oikeat ihmiset?

Presidentinvaalikampanjan jälkeen minulta on usein kysytty miten löytää oikeat ihmiset. Miten löysin ne ihmiset, jotka antoivat aikansa, kasvonsa ja luovuutensa tehdäkseen entuudestaan tuntemattomasta Pekka Haavistosta ilmiön?

Ensimmäiset löytyivät Pekan ja Antonion kodin vieraskirjasta ja omasta puhelinmuistiostani.

Vieraskirjaa ja puhelinmuistiota yhdisti nimien monenkirjavuus. Joukossa oli vain kourallinen vihreitä aktivisteja. Lähtökohtamme oli, että kuka tahansa voi olla presidentinvaaleissa tukijana. Kutsuimme mukaan ihmisiä, joita ei yhdistänyt mikään muu kuin se, että he tunsivat Pekan entuudestaan jollakin tavalla – henkilökohtaisesti tai julkisuuden välityksellä.

Lähipiiristä kasvoi rohkeiden etujoukko, jonka esimerkki innosti muita. Joukon monenkirjavuus oli omiaan levittämään viestiä uusille yleisöille. Lopulta muutama kuukausi ennen vaaleja, Anssi Kelan aloitteesta syntyneen Tavastian joulukuisen tukikonsertin jälkeen, syntyi viraaliefekti eli internetissä viruksen tavoin leviävä ilmiö.

Kännykät ja internet ovat muuttaneet tavan, jolla vallankumouksia organisoidaan, konfliktit tulevat raportoiduksi tai diktatuurien salaisuudet paljastuvat. Wikipediaa tai Kickstarteria ei ollut ennen internettiä, koska ilman internettiä näin laajojen ihmisjoukkojen yhdistäminen ei olisi kustannuksien vuoksi ollut mahdollista.

Internet on muuttanut tavan, jolla poliittinen valta saavutetaan – tai hävitetään.

Internetin aikakaudella ihmiset ryhmittyvät tärkeäksi kokemansa asian taakse ja toimivat keskenään tasavertaisina. Ryhmistä puuttuu hierarkia ja ideat ratkaisevat, ei niiden esittäjät. Miten tällaisia ihmisiä kutsutaan mukaan?

Puolue ei voi mahtikäskyllään estää jonkin viestin leviämästä verkossa – tai määrätä sitä leviämään. Vain ne viestit leviävät, joiden idea on yleisön mielestä levittämisen arvoinen.

Pertti Jarlan piirtämät sarjakuvat tai elokuvantekijöiden ja mieskuorolaulajien yhteistuotos Flashmob Finlandia olivat yleisön mielestä levittämisen arvoisia ideoita. Niitä ei olisi voitu keksiä minkään puolueen salaisessa palaverissa vaan ne syntyivät tukijoiden halusta kommunikoida ajatuksiaan muille tukijoille.

Ihmisiä kutsutaan mukaan antamalla heille tila puhua ja toimia. Propagandan levittäminen ei enää onnistu kuin korkeintaan internetin kieltäneissä diktatuureissa. Muiden kannattaa keskittyä miettimään miten rohkaista ihmisiä ottamaan tila ja sana haltuun.

Retoriikan kesäkoulussa tavataan!

Kommentoi Ohjeet

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä. Kommentoijilta vaaditaan sähköpostiosoite.