Lavalla sattuu ja tapahtuu. Olen vuosien varrella kokenut monenlaisia yllätyksiä puhekeikoilla. Joskus headset-mikrofoni on pudonnut päästä. Kerran kaadoin mikkitelineen. Kesken Powerpoint-esityksen tietokoneeni Skype on pärähtänyt soimaan. Yleisöstä huutelijoitakin on joskus näkynyt, varsinkin Oulussa. Äänentoiston saa turhankin helposti suorittamaan akustista kiertoa, mikä ei ole kenestäkään kivaa. Ja useammankin kerran olen saanut ilmoituksen, että läppärin akusta on 10 % jäljellä, vaikka show on vasta puolessa.
Kun esiintyjä joutuu keskeytyksen kohteeksi tai tulee yllätetyksi, se on aina näytön paikka. Ammattilaisen tulisi kyetä pitämään yleisökontakti elossa tilanteesta huolimatta.
Olen kantapään kautta oppinut muutaman perussäännön siitä, miten toimia, kun esitys keskeytyy:
Pysy tyynenä – Hätääntyminen ei auta ja se näkyy kauas. Tiukassa paikassa on oleellista säilyttää pokerinaama.
Kerää ajatukset – Mieti, voitko jatkaa? Jos voit, miten? Jos tarvitset apua, kuka voi auttaa?
Ei ole kiire – Kiireesi loppui sillä hetkellä, kun show katkesi. Älä yritä jatkaa esitystä heti pikaisilla sutkauksilla. Ole hetki hiljaa, mieti rauhassa ja jatka harkitusti.
Jos et voi korjata ongelmaa, unohda se – Pettikö tekniikka, ja lavalta sammuivat valot? Ei auta. Kävele yleisön seassa ja jatka esitystä.
Show must go on – oli mitä oli, esitys jatkuu. Paitsi jos kyseessä on tulipalo tai panttivankitilanne.
Sain onnekkaasti videotaltioinnin yhdestä keskeytyksestä, jossa jouduin soveltamaan yllä listattuja oppeja. Kun olin puhumassa Hack Talks -tilaisuudessa, videotykki kuoli yhtäkkiä. Improvisoin yli kahdeksan minuutin ajan, kunnes tilaisuuden urhoollinen tekniikkatiimi löysi rikkinäisen videokaapelin ja vaihtoi sen uuteen.
Ensi kerralla kun menet puhumaan: ole valmis. Ja laita tietokoneesi lentokonemoodin. Ja varo kaiuttimia, kun kävelet mikrofonin kanssa. Ja muista ladata akut.
Onnea matkaan!