“Todistettu tapa tulla paremmaksi puhujaksi”

Olen aina ollut nopea innostumaan uusista asioista. Olen saanut huomata myös, että innostukseni saattaa usein lopahtaa myös melko nopeasti. En ole koskaan ollut luonteeltani kovin tavoitteellinen. Yhden elämäni suurista rakkauksista, koripallon, parissa halusin lapsena ja nuorena kovasti tulla hyväksi, mutta en oikein koskaan ollut valmis näkemään erityistä vaivaa asian suhteen. Kun muut pojat treenasivat kesällä, minä menin mieluummin mummolaan lihapatojen ääreen ja onkimaan. Koulut ja yliopistot toki suoritin, mutta niin suorittivat monet muutkin.

Eräänä keväisenä päivänä vuonna 2008 sain käsiini kirjan. Kirjan, joka kuvasi kiehtovalla tavalla sitä miten puheen voima on kautta aikojen muovannut ihmiskunnan kohtaloa. Kirjan lehdillä heräsivät henkiin Rooman aika Ciceron ja Quintilianuksen opetuksissa, toinen maailmansota Winston Churchillin radiopuheissa ja USA:n presidentinvaalikamppailut Ronald Reaganin ja Bill Clintonin sanoissa.

Tuon Juhana Torkin Puhevalta-kirjan luettuani olisin voinut hyppiä kattoon. Tunsin oppineeni yhdestä kirjasta enemmän kuin koulut pystyivät opettamaan lähes kahdessakymmenessä vuodessa. Sydämeni pakahtui halusta olla aiheesta yhtä oppinut kuin kirjan kirjoittaja.

Miten puhetaitoa voi harjoitella?

Suuri kysymys tuolla hetkellä olikin, miten ihmeessä puhetaitoa voi opetella? Tarkemmin vielä, miten puhetaitoa voi opetella käytännössä? Mieluummin hankkiutuisin pahimmista mokistani eroon ennen kuin olen pitämässä puhetta häissä tai esiintymässä yrityksen johtoryhmälle.

Jotakin kautta kuulin organisaatiosta nimeltä Toastmasters. Toastmastersin lupaus kuulosti hyvältä:

The proven way to become a better speaker.

Since 1924, Toastmasters International has helped millions of men and women become more confident in front of an audience. Our network of clubs and their learn-by-doing program are sure to help you become a better speaker and leader.

Hienoa, että joku tarjoaa käytännönläheistä opastusta ja vieläpä huokeaan hintaan, mutta että englanniksi?

Jokin siinä kirjassa sai kuitenkin tällaisen tavallisen nahjuksen ottamaan haasteen vastaan ja olemaan jopa valmis näkemään hieman vaivaa. Olin valmis kaatumaan ja nousemaan uudelleen ehkäpä ensimmäisen kerran sitten sen, kun opettelin kävelemään tai ajamaan polkupyörällä.

Mennään pikakelauksella ensimmäiseen puheeseeni klubin edessä. Olin lukenut paljon teoriatietoa aiheesta. Tiesin, että puheessa pitää olla aloitus, keskikohta hyvine siirtymineen ja lopetus. Tiesin, että Winston Churchill harjoitteli tunnin jokaista puheensa minuuttia kohden. Ensimmäistä puhettani varten harjoittelin varmasti saman määrän.

Puheen varsinaista päivämäärää edeltävänä kahtena yönä heräilin jatkuvasti. Kun oma vuoroni kokouksessa lähestyi, tuntui, että sydämeni hakkaa rinnasta ulos. Hikiset kämmenpohjani melkein lipsahtivat tuolin käsinojista, kun punnersin itseni ylös. Käveleminen ihmisten eteen huimasi. Olin ihmisten edessä ja pakokauhu kasvoi. Jokin sisälläni kuitenkin sanoi, että sinä teet nyt tämän! Sanoin ensimmäiset sanani ensimmäisestä puheestani ja siitä alkoi oma urani Toastmastersissa.

Puheeni ”Three dont´s  for your sales presentation” meni täysin ohi puheen tavoitteesta, joka oli esitellä itsensä klubille. Tärkeintä itselleni oli kuitenkin, että selvisin hengissä.

Rotta selvisi kylmästä vedestä

Pari vuotta ja kahdeksan puheprojektia myöhemmin olin uudestaan kokoushuoneessa odottamassa kymmenennen puheprojektini alkua. Välissä olin harjoitellut puhumisen taitoa erilaisista näkökulmista – miten organisoida puhe, miten käyttää kehonkieltä, miten käyttää ääntä, miten motivoida ihmisiä, miten myydä ideoita.

Ennen tätä puhettani olin nukkunut yöni aivan normaalisti. En ollut harjoitellut puhettani yhtä orjallisesti kuin ensimmäistä, toista tai seitsemättäkään. Jännitin edelleen, mutta pystyin elämään sen kanssa. Puheeni aihe ”A rat in a cold water” kertoi omasta kehityspolustani ensimmäisestä puheestani tähän kymmenenteen.

Puheen keskeinen idea tuli eräästä psykobiologisesta rottakokeesta. Kokeessa testattiin rottien selvitymisviettiä laittamalla niitä lasipurkkeihin, joista ei ollut pääsyä ulos – ainoa vaihtoehto oli uida. Ensimmäisessä kokeessa jotkut rotat hukkuivat välittömästi ja toiset sinnittelivät jopa 60 tuntia ennen väistämätöntä.

Toisessa kokeessa rottien selviytymisviettiä valmisteltiin kokeeseen. Rottia napattiin kiinni ja niiden annettiin rimpuilla itsensä vapaaksi. Niitä suihkutettiin kylmällä vedellä ja minuuttien ajan, minkä jälkeen ne palautettiin häkkeihinsä. Tämä toistettiin useita kertoja. Lopuksi rotat laitettiin ui tai uppoa –testiin. Tällä kertaa lähes kaikki rotat uivat 60 tuntia.

Mistä vaikuttavassa puhumisessa on kyse?

Yhdeksän rimpuilutestin jälkeen olin herättänyt sisälläni äänen, joka kertoi minulle, että selviän hengissä ihmisten edessä puhumisesta. En ollut siinä hetkessä, enkä ole vieläkään teknisesti taidokkain esiintyjä tai puhuja. Tiedän kuitenkin, että selviän hengissä, mikä on ensimmäinen edellytys sille, että voi alkaa siirtyä korkeammille tasoille puhe- ja esiintymistaidossa.

Toinen suuri oivallus oli se, että vaikka olin oppinut paljon puhetaidon tekniikkaa ja ulkoisia keinoja viestin tehostamiseen, ei teknisesti hieno ulkoinen esiintyminen ollut koskaan se, mikä ihmisiin vetoaa. Ihmisiin vetosi puhujan puheen sisällön koskettavuus ja esiintyjän aitous. Puheen ajatus on tärkeämpää kuin  oikein ajoitettu käsiliike. Oikein valitut sanat ovat tärkeämpiä kuin täydellinen äänen paino. Henkilökohtainset tarinat ovat tärkeämpiä kuin tilastot ja faktat. Suuri haaste onkin siinä, että miten asetat puheesi ajatukset ja sanat siten, että se herättää yleisössä jonkin tunteen ja vastakaiun.

Vuoden 2011 Euroopan puhujamestari Olivia Schofield on kiteyttänyt mestarillisen puhumisen taidon näin: ”Näyttelijät ovat mestareita esittämään toisia ihmisiä, puhujat ovat mestareita esittämään itseään.”

Siinä onkin haaste, jonka valloittamiseen voi tällaiselta tavalliselta nahjukselta hyvinkin mennä koko elämä.

Uskallatko sinä ottaa ensimmäisen askeleen? Retoriikan kesäkoulussa saat varmasti innoitusta, miten aiot viedä sen käytäntöön. Uskallatko ottaa ensimmäisen oikean askeleen ja kävellä ihmisten eteen? Jos haluat kuulla lisää Toastmastersista, niin tule juttelemaan.

Kommentoi Ohjeet

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä. Kommentoijilta vaaditaan sähköpostiosoite.