Paskapuheen ABC

Varsin usein kuulee ihmisten syyttävän poliitikkoja ja julkisessa elämässä vaikuttavia ihmisiä valehtelusta. Heitä pidetään epärehellisinä ihmisinä, jotka ajavat vain omaa etuaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on yksi maapallomme tunnetuimpia henkilöitä. Trumpia pidetään usein kaiken valheen isänä, jolle muunneltujen faktojen esittäminen on toinen luonto.

Valehtelua vai paskapuhetta?

Tämä saattaa olla totta, mutta ”valehtelija” ei ole hyvä termi kuvaamaan ilmiötä. Yhdysvaltalainen filosofi Harry Frankfurt esitti 1986 kuuluisassa esseessään ”On Bullshit” paremman analyysin. Hän kutsui ilmiötä lyhykäisesti paskanpuhumiseksi.

On tärkeää erottaa paskanpuhuminen valehtelemisesta.

Henkilö valehtelee, kun hän tietoisesti kertoo epätotuuksia, joita hän haluaa kuulijoidensa uskovan. Valehtelija siis pyrkii vakuuttamaan yleisönsä jostakin väitteestä, jonka hän itse tietää vääräksi.

Näin valehtelija on kuin autokauppias, joka sanoo hidasta autoa nopeaksi ja vanhaa uudeksi.

Paskanpuhuja toimii eri tavalla. Paskanpuhuja ei ole kiinnostunut totuudesta eikä epätotuudesta. Hän on kiinnostunut vain ja ainoastaan puheensa synnyttämästä tunnereaktiosta.

Paskanpuhuja on autokauppias, joka ei välitä siitä, kuvaako hän myymänsä autot oikein. Häntä kiinnostaa vain ja ainoastaan autojen myyminen. Näin hän siis puhuu totuutta ja epätotuutta aivan yhtä luontevasti ja kertoo ostajalle sen, mitä tämä haluaa kuulla.

Paskanpuhuja saattaa yhtenä päivänä ylistää jotakin lakiesitystä ja seuraavana päivänä pilkata sen kirjoittajia. Kun hänen puolueensa ajaa sitä, se on mahtava. Kun hänen puolueensa vastustaa sitä, se on köyhiä riistävä.

Eräänä päivänä paskanpuhuja on uhri, jota kaikki vainoavat, kun taas toisena päivänä hän on sankari, joka voittaa pahan voimat.

Filosofi Philip Kitcher on tehnyt hyödyllisen lisäyksen Frankfurtin teoriaan. Hän kiinnittää huomiota siihen, että paskapuhe on hyvin usein narsistista: se keskittyy puhujan itsensä ympärille.

Tämä on harvinaisen selvää Donald Trumpin tapauksessa.

Trump ei ole kiinnostunut totuudesta, vaan siitä, miten ihmiset näkevät hänet. Tällöin hän voi joko valehdella tai kertoa totuuden. Totuutta ei kuitenkaan kerrota totuuden tähden, vaan siksi, että se sopii kulloinkin sopivaan kohtaan Trumpin saagassa.

Trumpia ei kiinnosta totuus, vaan hän itse. Jokainen ulostulo on tyyliteltyä paskapuhetta: kunnioittakaa minua, säälikää minua, nouskaa barrikadeille, äänestäkää minua.

Paskapuhe murentaa moraalia

Paskapuheen moraaliset ongelmat ovat monet.

Ensinnäkin se kaivaa jatkuvasti maata totuuden tavoittelun alta. Niin julkisessa kuin yksityisessäkin elämässämme totuudella tulisi olla keskeinen sija. Meidän olisi pyrittävä selvittämään, miten asiat todellisuudessa ovat.

Tämä ei ole tärkeää pelkästään siksi, että osaisimme toimia oikein vaikeiden ongelmien edessä. Se on tärkeää myös siksi, että oppisimme hyveitä: pyrkimys totuuteen muovaa meitä itseämme.

Ihminen oppii rehelliseksi, pitkämieliseksi ja nöyräksi, kun hän pyrkii tasapuolisesti selvittämään jonkin asian laidan. Hän huomaa omat puutteensa ja tunnistaa totuuden etsimisen vaikeuden.

Jos totuus ei paskanpuhujaa kiinnosta, ei häntä kiinnosta sen seurauksena myöskään todistusaineisto. Juuri tämä on paskapuheen kaikkein halvaannuttavin seuraus: kun se tulee tavaksi, ihminen ei ole enää kiinnostunut arvioimaan väitteitä todistusaineiston valossa.

Myös suomalainen politiikka on vajoamassa tähän suuntaan. Miksi vaivautua selvittämään millaisia vaikutuksia SOTE-uudistuksella oikein on ja miten se toimii? Tämä olisi kovaa työtä eikä ole mitään takeita siitä, että lopullinen totuus saataisiin edes selville.

Sen sijaan on paljon helpompi tukea omaa egoa ja puoluetta pilkkaamalla tai syyttämällä niitä, jotka ovat vastakkaisella puolella. Irtopisteiden keruu, mahdollisuus päästä patsastelemaan moraalisesti ja sanoutumaan irti siitä ja tästä ovat totuutta tärkeämpiä.

Tällöin puhutaan omalle väelle ja saadaan heissä aikaan sopiva reaktio. ”Katsokaa noita vastustajia ja heidän epärehellisyyttään ja moraalista vararikkoaan. Mepä olemmekin parempaa väkeä!” Paskapuhe siis ruokkii jo ennestään pahenevaa sirpaloitumista ja polarisaatiota.

Toiseksi paskapuheesta on tullut niin tavallista, ettemme enää edes tunnista sitä. Ajattele kaikkia niitä mainoksia, joilla sinua pommitetaan televisiossa ja netissä. Valtaosa niistä on paskapuhetta: niiden tarkoitus on myydä sinulle jotain, ei kertoa totuuksia.

Myös julkinen elämä on paskapuhetta täynnä. Julkkis pettää puolisoaan: hän halusi kokeilla uusia mahdollisuuksia, kun vanha liitto muuttui ahdistavaksi.

Tämä paskanpuhumisen läpitunkevuus aiheuttaa suuren ongelman: on paljon vaikeampaa olla moraalinen ja pyrkiä totuuteen paskapuheen keskellä. Paskanpuhumisella pärjää hyvin, totuuden etsinnällä ei välttämättä. Paskapuhe kallistaa menestyksen vaa’an puhujansa eduksi.

Kun kilpaillaan paskapuhetta vastaan, on hyvin suuri kiusaus lähteä siihen mukaan. Tämä vääristää niin politiikkaa kuin julkista elämääkin.

Tunnista ja taltuta paskapuhe

Lopuksi muutama vinkki paskapuheen tunnistamiseksi ja välttämiseksi omassa toiminnassa.

Eräs helppo tapa tunnistaa paskapuhe on katsoa, esittääkö puhuja argumentteja. Jos puhuja esittää näkemyksen, jonka tueksi hän esittää julkisesti arvioitavia perusteita, hän tuskin on paskanpuhuja. Tätä on helppo harjoittaa itsekin: sen sijaan, että vetoat tunteisiin tai puhut itsestäsi, esitä perusteita ja puhu asiasta.

Toinen tapa tunnistaa paskapuhe on miettiä omaa reaktiota siihen, mitä on sanottu. Jos sinusta tuntuu siltä, että sinun tekisi mieli haukkua tai pilkata vastustajiasi heti puheen jälkeen, sinulle on luultavasti puhuttu paskaa. Jos taas saat puheesta ajattelemisen aihetta ja sinun tekisi muuttaa mielesi jostakin asiasta, sinulle on luultavasti pidetty hyvä puhe.

Kolmas tapa koskee sitä, mitä puhe käsittelee. Paskapuhe on nykyisin kaikkein tavallisimmin narsistista paskapuhetta: se koskee lopulta puhujaa itseään ja sitä, kuinka puhuja haluaa itsensä nähtävän. Puhuja kertoo tarinan itsestään ja esimerkiksi omasta firmastaan. Kilpailijat ovat tässä tarinassa ilkeitä pahiksia, jotka pyrkivät vain kampittamaan puhujaa. Hän on altavastaaja mutta pääsee lopulta voitolle. Lopuksi hän kutsuu sinua liittymään mukaan hänen nousuunsa. Tämä on paskapuhetta.

1 kommentti

Kommentoi Ohjeet

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä. Kommentoijilta vaaditaan sähköpostiosoite.