Ole kiinnostunut – se herättää aina kiinnostusta!

Jotain omituista on tapahtunut. Yhtäkkiä kaikki kysyvät oppia hissipuheen rakentamiseen ja esittämiseen. Suhtaudun vähän kahtalaisesti: On hienoa, että oppia puhumiseen haetaan ja halutaan puhua. Pelottavaa taas on, jos hissipuheen oletetaan olevan kaava tai yleisavain rahoittajan tai verkottumiskumppanin sisuksiin.

Pitching, esittäytymispuheet ja leijonanluolat ovat huudossa. Puhumiseenkin on ympätty kilpaileminen, jolloin siitä saadaan käypää realityviihdettä. Helmikuussa järjestetyssä Polar Bear Pitching -tapahtumassa Oulussa kasvuyrittäjät kertoivat yrityksistään ja hankkeistaan avannossa hytisten.

Hissipuhe on alun perin jenkkien keksintö. Meillä keskimääräinen hissimatka on niin lyhyt, ettei siinä paljon ”päivää” enempää ehditä puhua, etenkään, jos katsellaan perisuomalaiseen tapaan kengänkärkiä.

Hissipuheeksi voi kuitenkin sanoa mitä tahansa lyhyttä, nokkelaa ja tavoitteellista puheenvuoroa, jolla teet itsesi tai toimintasi kiinnostavaksi juttukumppanillesi satunnaisessa kohtaamisessa.

Meilläkin pohditaan tarkasti, mitä hissipuheen pitää sisältää, ja miten sisältö pitää esittää. Minusta suomalaiselle olisi tärkeämpää pohtia, miten päästä jutun alkuun oudomman ihmisen kanssa kokkareilla tai vaikka sitten hississä. Kukaan ei ole kylmiltään valmis kuuntelemaan toisen egoryöppyä.

Juttelun alkuun voi päästä small talkin avulla. Small talk taas katsotaan toiseksi haastavaksi lajiksi meikäläisille. Kun onnistuu pääsemään jutun alkuun, voikin johdatella keskustelun kysymyksellä omaan työhönsä tai tuotteeseensa: ”Kaikki eivät vielä tunne meidän XXX-tuoteperhettämme. Joko sinä tiedät siitä?”

Kun pääset alun yli, tarjoa kuulijallesi hyvä koukku. Sanotaan, että ihminen hyväksyy vaikka kuinka suuren ”mitä”, kunhan tarjoat ensin riittävän suuren ”miksi”.

Maalaa siis elävästi esiin jokin todellinen ongelma, johon sinä tai tuotteesi tuo ratkaisun!

Kun saat yllättäen tilaisuuden kertoa yrityksestäsi tai tuotteistasi, sopivien sanojen on paras olla valmiina suussa. Oikean hetken tullen niitä ei nimittäin ehdi etsiä, ja selkeän nasevuuden sijaan suusta voikin tulla jotakin aivan muuta. Rentous ja spontaani vaikutelma kun ansaitaan hyvällä valmistautumisella.

Sisäistä miettimäsi ajatukset hyvin ja kerro ne kulloisenkin tilanteen mieleen tuomin sanoin. Kun olet valmistautunut ja miettinyt valmiiksi sopivia ilmaisuja, ne kyllä löytävät paikkansa tilanteen tullen.

Päätä valmiiksi tavoitteesi: Miten saat juttukaverisi vaikkapa kysymään lisää ja haluamaan käyntikorttisi?

Kysymyksen avulla alkuun päässyt hyvä hissipuhe myös päättyy mielellään kysymykseen. Kun toinen on kuunnellut sinua, on keskustelua hyvä jatkaa kysymällä hänestä jotakin.

Kiinnostus herättää aina kiinnostusta!

Kommentoi Ohjeet

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä. Kommentoijilta vaaditaan sähköpostiosoite.