Pronominit kuntoon: sukupuolineutraali puhuttelu englanniksi

Pronominin tai puhuttelumuodon valinta englanniksi kommunikoitaessa aiheuttaa välillä päänvaivaa. They on yksinkertainen ja neutraali pronominivalinta. Somessa ihmiset usein myös ilmoittavat pronomininsa profiilissaan. Oikean puhuttelutavan käyttämisen tarkoitus on toisen kunnioittaminen.

Pyrimme nykyään käyttämään sukupuolineutraalia, inklusiivista kieltä. Mutta voi hitsin pimpulat, englanniksi on joskus todella haastavaa löytää oikea pronomini tai puhuttelumuoto, varsinkin, jos ihmistä ei ennestään tunne.

He/she, ze, xe ja zie, eikun they

Suomeksi sanomme hän. Ruotsiksi voimme käyttää han– ja hon-pronominien rinnalla neopronominia hen.

Neopronomineja on englannissakin, esimerkiksi ze, xe ja zie, mutta ne eivät ole vielä levinneet yleiseen kielenkäyttöön. Joka tapauksessa vanhalle ja kömpelölle he/she-ilmaisulle on löydettävä elegantimpi ja tasa-arvoisempi, yleiskieleen vakiintunut vastine.

Se on aivan yksinkertaisesti they. Sitä käytetään monikon kolmannessa persoonassa riippumatta siitä, puhutaanko yhdestä vai useammasta ihmisestä:

  • Are they able to join us at the meeting?
  • I would like to invite them to the event.
  • Their arguments are solid, they are right.

Mitä pronominia sinä käytät?

Oletko huomannut, että monen LinkedIn-profiilissa näkyy nykyään nimen jälkeen heidän pronomininsa?

Niin minullakin. Pronominit saa näkyviin muokkaamalla profiilia, ja vaihtoehdoiksi annetaan She/Her, He/Him, They/Them ja Custom, eli itse vapaasti valittava.

Ei ole kovin iso juttu tarkistaa keskustelukumppanin profiili ja käyttää tarvittaessa tämän omia pronomineja. Ja aina voi kysyä, miten pronominia käytetään, jos se tuntuu vaikealta!

Miss, Ms, Mrs ja Mr, vai sittenkin Mx?

Miss, Ms, Mrs ja Mr ovat sukupuolittuneita puhuttelumuotoja. Moni meistä miettii, millä ne voisi arkipäivän viestinnässä korvata.

Naisilla aviosäätyä osoittavat Miss ja Mrs voivat tuntua loukkaavilta tai vanhahtavilta. Niiden tilalla käytetään puhuttelua Ms.

Sukupuolineutraaleitakin vaihtoehtoja on, paljonkin, kuten Nonbinary wikistä opimme. Niiden joukossa on myös Mx. Se lisättiin kunnioitettuun Oxford English Dictionaryyn jo vuonna 2015, mutta sen käyttö yritysviestinnässä on jäänyt vielä vähäiseksi. Itse en ole siihen vielä päivittäisessä englanninkielisessä viestinnässä törmännyt.

Helpoksi asian tekee tämä nyrkkisääntö: jos tiedät henkilön pronominin, puhuttele sen mukaan Ms, Mr tai Mx. Jos et, käytä koko nimeä. Kirjeen alussa siis ”Dear John Smith”.

Ei sittenkään neutraalia, vaan jokaisen omaa

Oikean pronominin ja puhuttelun valinnassa ei olekaan kyse mahdollisimman neutraalin vaihtoehdon löytämisestä. Siinä on kyse toista ihmistä kunnioittavasta tavasta puhutella häntä ja puhua hänestä niillä sanoilla, jotka hän tuntee omikseen.

Tehdään tästä toisillemme helppoa. Mitkä sinun pronominisi ovat? Minun pronominini ovat She/Her.

P.S. Hauskaksi iltalukemiseksi anglofiileille suosittelen Ison-Britannian passiviraston, Her Majesty’s Passport Officen ohjeistusta puhuttelujen ja titteleiden käytöstä. Mr, Mrs, Miss ja Ms hyväksytään sen mukaan, mitä asiakas on itse ilmoittanut, passissa olevasta sukupuolesta huolimatta. Tämä tulee selväksi sivuilla 7–8. Sivuilla 9–40 sitten opimme esimerkiksi miten jaarlin nuoremman pojan tai baronetin ex-vaimon titteli kirjoitetaan.

Ilmoittaudu Retoriikan kesäkouluun

Kommentoi Ohjeet

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä. Kommentoijilta vaaditaan sähköpostiosoite.