Kaikki me politiikan partaveitset ja retoriikan ruhtinaat odotamme kiihkeästi kevään kunta- ja aluevaaleja. Numeroiden piirtämistä on jo harjoiteltu vihkoon. Nopein reitti vaalipaikalle on testattu useita kertoja. Vaalikahvien juomista on treenattu koko kevättalvi.
Ohessa ovat Retoriikan kesäkoulun viralliset vinkit vaaleihin valmistautumiseen. Lue, kokeile ja nauti!
1) Tarkasta vaaliohjelmat
Tsekkaa etukäteen puolueiden vaaliohjelmat. Tutki, mitä retorisia keinoja niissä käytetään. Vedotaanko tunteisiin, käytetäänkö tilastoja tai vedetäänkö mutkat suoriksi? Katso myös, miten lukijaa puhutellaan – vai onko fokus puolueen omassa navassa?
Perehdy myös kielen selkeyteen. Onko teksti ymmärrettävää kaikille? Entä onko se saavutettavaa lukivaikeuksien kanssa painiville? Onko teksti pitkää ja monimutkaista vai lyhyttä ja selkeää?
2) Kerää kotiin kasa vaalimainoksia
Miten ehdokkaat vetoavat sinuun? Ovatko esitteet kuva- vai tekstipainotteisia? Näyttääkö kokonaisuus nopeasti tulostetulta sutulta, vai onko kokonaisuutta mietitty?
Erityisesti kannattaa tarkkailla vaalilauseita ja sloganeita. Jos joku käyttää kliseitä kuten “tunteella ja järjellä” tai “sinun asiallasi” tai “kaupunkilaisten puolesta”, hylkää hänet heti. Jos ehdokas ei viitsi nähdä vaivaa oman viestinsä miettimiseen ja muista erottumiseen, hän ei myöskään tule näkemään vaivaa kokousaineiston perkaamiseen.
Jaottele vaalimainokset kolmeen pinoon: surkeat, superit ja niiden välimuodot. Tavoitteena on löytää vähintään viisi superehdokasta, joiden välillä voi valita.
3) Valmistaudu kuumaan vaali-iltaan
Ei vaali-iltaa ilman kisastudiota. Illalla seurataan tuloksia, ruoditaan politiikkaa, pudistellaan päätä ja naputetaan vaativasti sormella pöytään.
Vaali-illan tulosseurannassa tärkeimpiä puheenvuoroja ovat puoluejohtajien kannanotot. Retoriikkaa rakastava ihminen seuraa sitä, miten eri poliitikot ottavat vastaan voiton tai pettymyksen. Miten se sanoitetaan, ketä kiitetään ja ketä syytetään?
Kun tulokset ovat ratkenneet, kannattaa merkitä kalenteriin seuraava retoriikan rautaisannos: eduskuntavaalit ovat edessä jälleen keväällä 2027.