Vaikuttavaa puhetta yhdellä sanalla – tai ilman yhtään sanaa

Maailma on täyttynyt puheesta ja viestinnästä. Harva kaipaa yhtään lisää. Mitä enemmän kommunikaatiota välillämme risteilee, sitä haastavampaa on tehdä vaikutus kommunikoimalla.

On varsin helppoa suoltaa sanoja perätysten. On myös melko helppoa höystää lauseita raflaavilla adjektiiveilla: todella upeaa, erittäin tärkeää, loistavaa tai surkeaa.

Helpoin tapa lisätä vaikuttavuutta omaan puheviestintään onkin sanaisten rönsyjen karsiminen, rikkaruohojen kitkeminen olennaisen ympäriltä.

Ohessa kaksi vinkkiä vaikuttavan viestinnän arkiharjoitteluun:

1. Yhden sanan vaikuttava puhe

Millä tavalla sinulla on tapana sanoa kiitos? Huikkaatko pikaisesti ”kiitti”, samalla kun teet muuta? Kokeile seuraavalla kerralla kiittää aasialaisittain. Pysähdy, katso kiitettävää silmiin ja lausu rauhallisella tempolla ”kiitos”.

Ei ole tarvetta odottaa merkittävää huomionosoitusta tai erikoistilannetta, voit harjoitella tätä, vaikka asioisit ”vain” huoltoasemalla. Entäpä kotona, miten kiität perheenjäseniäsi? Kokeile muuttaa tapaasi sellaiseksi, että kiitoksesi ei ole pakollinen rutiini, vaan sillä on merkitystä.

Kaksi sekuntia tekee ihmeitä. Käytä yksi sekunti pysähtymiseen ja kontaktin ottamiseen ennen kuin kiität, käytä toinen sekunti kiitoksesi rauhoittamiseen.

2. Sanaton vaikutus

Entä millä tavalla reagoit, kun joku kritisoi sinua tai olosuhteita? Jos haluat kritiikin loppuvan, tehokkain tapa on antaa kritisoijan purkaa tunne-energiaansa riittävästi heti alkuunsa. Malta mielesi ja pysy hiljaa. Kuuntele. Ja kun kritisoija lopettaa, pysy vieläkin hetki hiljaa.

Ei ole lainkaan helppoa olla läsnä hiljaa. Ei ole helppoa pysyä vaiti sen sijaan, että kiirehtisi keskeyttämään, puolustautumaan ja ainakin mielestään oikaisemaan toisen näkemyksiä – oli hän oikeassa tai ei.

Tässä voit kokeilla taitojesi kehityttyä jopa kahta minuuttia. Kun valitus tyrehtyy, anna tunne-energialle aikaa haihtua. Se, mitä tämän jälkeen sanot, uppoaa hämmästyttävästi hedelmällisempään maaperään kuin ilman taukoa.

Kokeile. Takaan, että vaikutut siitä, miten voit itse kouluttaa itseäsi.


Isa Merikallio

Isa Merikallio on muutosherättäjä, johtajuusvalmentaja, kokemustutkija ja strategi, joka rakastaa elämän ilmiöiden havainnointia avoimin mielin. Hän on kirjoittanut viisi kirjaa, joista esikoisteos Suorituselämästä merkityselämään julkaistiin 2013, viimeisin Tunnevoimaa bisnekseen 2021.

Kommentoi Ohjeet

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä. Kommentoijilta vaaditaan sähköpostiosoite.