Puhutko yleisölle kuin puolisollesi?

Arvaan ajatuksesi: En todellakaan! En tietenkään! Miksi ihmeessä puhuisin? Puolisollemme puhumme lähinnä sitä, mitä sylki kussakin hetkessä suuhun tuo. Yleisölle taas suunnittelemme sanomamme ja jopa esitystyylin huolella.

Otetaanpa mielikuvitusleikki: mitä tapahtuisi, jos puhuisit yleisölle hiukan enemmän kuin puolisolle – ja puolisolle hiukan enemmän kuin yleisölle?

Gary Chapman on kirjoittanut miljoonittain myyneen bestsellerin ”The 5 Love Languages”. Kirja auttaa ymmärtämään erilaisia odotuksiamme sellaiselta vuorovaikutukselta, jonka tarkoituksena on osoittaa rakkautta.

Jos haluat osoittaa rakkautta puolisollesi, tiedätkö, minkä hän kokee rakkauden osoitukseksi? Kaipaako hän kehuja ja arvostusta? Vai sitä, että kerrot, kuinka paljon sinä häntä rakastat? Haluaako hän mieluiten iloisen yllätyksen, konkreettista apua arjessa vai hellää kosketusta?

Usein kommunikoimme pääosin siitä kulmasta, joka on meille itsellemme oleellisin. Jos minä kaipaan kehuja, kehun toista. Jos kaipaan konkreettista apua, tarjoan hyödyllisiä neuvoja myös toiselle. Toinen ehkä kaipaa kuitenkin jotain ihan muuta – eikä osaa siksi antaa minullekaan sitä, mitä minä kaipaan.

Yleisölle puhuessa tilanne on aivan vastaava. Ei kannata automaattisesti olettaa, että minun tapani esittää asioita on kuulijoille paras mahdollinen. Etenkään, jos haluan osoittaa yleisölle, että välitän heistä. Saatan jopa toivoa, että yleisö rakastuu sanomaani!

Miten yleisön rakastamisessa voi harjaantua? Helpointa on aloittaa vaikkapa kollegoista. Kysy parilta kollegaltasi, mitä he ovat saaneet sinun esityksistäsi. Entä mitä tarvittaisiin, että he olisivat ihastuneet siihen? Millaisiin esityksiin he ovat ihastuneet? Entä sinä itse?

Voit ottaa tarkastelukulmiksi vaikkapa Chapmania väljästi mukaillen erilaisia rakkauden ilmaisutapoja ja peilata omia ja muiden esityksiä näihin:

  • Osoitetaanko niissä arvostusta, kehuja tai kannustusta yleisölle?
  • Saako niistä helposti hyödynnettävää apua tai hyötyä?
  • Onko mukana iloisia yllätyksiä, vaikkapa huumoria?
  • Onko esittäjä vahvasti läsnä juuri tässä hetkessä?

Töistä kotiin viemisiksi voitkin pakata samoja kysymyksiä keskusteltavaksi puolison tai lapsen kanssa. Millaisista ilmaisuista hän tietää ja tunnistaa, että hänestä välitetään ja häntä rakastetaan? Saatat yllättyä vastaustenne eroista!

Kommentoi Ohjeet

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä. Kommentoijilta vaaditaan sähköpostiosoite.